Henrik & Louise, Två. Foto: Cosmin Cirstea

Boka cirkus

Cirkusens konstnärliga mångfald

Cirkus är en konstform med stor konstnärlig bredd – från det poetiska och experimentella till det spektakulära och folkliga. Cirkuscentrum representerar yrkesverksamma artister och kompanier inom det som ofta benämns som samtida cirkus, tältcirkus, varieté, magi och gatuperformance. Det är en mångfacetterad konstform där uttrycken skiljer sig åt i form, stil och sammanhang men där det fysiska berättandet, den mänskliga skickligheten och närheten till publiken ofta är gemensamma kännetecken. Variationen är en styrka – och något vi aktivt verkar för att synliggöra och stärka i hela landet.

Att programmera cirkus

Cirkus kan vara ett sätt att bredda din repertoar och attrahera nya publikgrupper. Besök gärna utbudsdagar för att ta del av pitchar och prata med artister och andra arrangörer. Cirkusföreställningar hittar du bland annat i regioners kulturkataloger och på Riksteaterns Scenkonstportal. Du hittar även artister och kompanier här på Cirkuscentrums webbplats. Du behöver inte vara expert – cirkusartister är lösningsorienterade och svarar gärna på frågor. Ta gärna kontakt med andra arrangörer som har erfarenhet och involvera din tekniker tidigt för att säkerställa att föreställningen fungerar i din lokal. Den konstnärliga bredden gör att det finns cirkusföreställningar som passar publik i alla åldrar. Många föreställningar är ordlösa vilket gör att du även kan nå du en publik som inte talar svenska. Tänk långsiktigt – genom att programmera cirkus regelbundet kan du bygga upp en stark publik över tid. Vill du ha lite mer tips och råd? Ladda ner Checklista för arrangörer. I den hittar du lite fler tips på vad du bör tänka på.

Tips för dig som vill erbjuda artistresidens

Att erbjuda residens för cirkusartister är ett sätt att stötta konstnärligt arbete i en process där förutsättningarna ofta är begränsade. Många artister saknar tillgång till lokaler för att utveckla nya verk. Genom att erbjuda rätt typ av utrymme, tydlig kommunikation och ett professionellt värdskap kan du bidra till en konstnärlig miljö där idéer får växa. Cirkus har ofta särskilda behov vad gäller lokal och säkerhet – läs mer i vår checklista för att komma igång.

Hitta artister & kompanier

Cirkuscentrums medlemmar verkar inom ett brett spektrum av produktioner, föreställningar och pedagogiska verksamheter. Under fliken Artister & kompanier hittar du ett urval av dem – med information om målgrupper, spelplatser och länkar till deras hemsidor.

Discipliner

Cirkus rymmer många discipliner – alla med sina egna specifika förutsättningar och behov. För arrangörer kan det ibland vara svårt att veta vad som krävs för att kunna ta emot en cirkusföreställning. Det bästa sättet att få rätt förutsättningar är att ha en tidig och tydlig dialog med artisterna själva. De känner sin disciplin väl och har ofta anpassade lösningar för olika typer av lokaler och sammanhang. I dokumentet Kort om cirkusdiscipliner kan du få en överblick. Vi har delat in disciplinerna i fem olika kategorier utifrån deras praktiska krav – men det är viktigt att komma ihåg att varje artist har sin egen arbetsmetod och uttrycksform så behoven kan variera. Guiden ger en vägledning men ersätter inte den direkta kontakten med artisterna. Under varje kategori finns flera discipliner.

Cirkus för barn och unga

Cirkus är en levande och fantasieggande scenkonstform som väcker nyfikenhet och engagemang hos barn och unga. Med hjälp av jonglering, akrobatik, trapets, lina, hårhängning, språngbräda och andra discipliner berättas historier utan ord – genom rörelse, precision och närvaro i stunden med publiken. Cirkus blandar uttryck från teater, dans, mim och musik och skapar rum där barn och unga kan möta både poesi, humor och allvar. Inom cirkus används tekniker på nya sätt för att lyfta frågor som berör – till exempel vänskap, samtycke, miljö, känslor och jämställdhet. En cirkusföreställning för barn och unga kan både förtrolla och fördjupa, skapa samtal och väcka eftertanke.

Skapande skola och cirkus

Skapande skola är ett statligt stöd som ger elever möjlighet att möta professionell konst och kultur i skolan. Många av våra medlemmar erbjuder specialanpassade projekt inom ramen för Skapande skola – ofta med lärarhandledning och koppling till skolämnen som idrott, fysik, matematik eller språk. Cirkus kan bidra med rörelse, fantasi och nya perspektiv. Inför ett besök – prata gärna med artisten eller kompaniet om hur insatsen kan knytas till undervisningen.

Har du frågor? Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

🎥 Se Kulturrådets introduktionsfilm om Skapande skola.

ℹ️ Kulturrådets bidragsguide till Skapande skola.

📕 Natur & Kultur / Karavans bok Cirkus i skolan (369 kr för skolor)

Boka cirkus till ditt event

Cirkuscentrum samlar Sveriges professionella cirkusartister. Bokning, planering och prissättning hanteras alltid direkt av artisterna själva. Vi kan hjälpa dig att hitta artister att kontakta utifrån ditt evenemangs förutsättningar. För att få ett relevant förslag och en offert är det viktigt att du som arrangör tydligt beskriver: plats (lokal, scenmått, takhöjd etc.), publik (antal, typ av publik, eventets karaktär), tekniska förutsättningar och din budget.

Prisbild (ex. moms)

Exempel på kostnader baserat på redan existerande akter:

  • Soloakt (4–7 min): runt 10 000–25 000 kr

  • Duo/gruppnummer: från 20 000 kr och uppåt

  • Ytterligare akt av samma artister: ofta 50 % av första aktens pris

  • Rese- och boendekostnader tillkommer

  • Riggkostnader och egen tekniker: kontakta respektive artist för offert

  • Eventkoordinering: kontakta artist för offert

  • Skräddarsydda nummer innebär extra kostnader för repetition och förberedelser

Cirkus är en mångfacetterad konstform med många olika discipliner och uttryck, som alla har olika tekniska och praktiska behov. Vill du veta mer? 

👉 Ladda ner vår detaljerade eventguide Boka cirkus för event.

👉 Hitta artister och kompanier som erbjuder cirkus för olika typer av event här.

Cirkuspodden

Cirkuspodden ger inspiration och insikter om konstformen cirkus. Här möter du utövare, producenter och branschfolk som delar med sig av erfarenheter, tankar om uttryck och estetiska val, liksom hur den praktiska infrastrukturen påverkar skapande och genomförande. Ta del av idéer kring konstnärligt innehåll, produktionsprocesser och förutsättningarna på och bakom scen.